Let’s learn Windows Server: How to add MultiPoint Services (MPS) role?

The following is a sample chapter from the e-Book Windows Server 2016: How to install and add roles?: (Desktop Experience). Enjoy reading!

Once a new technology rolls over you, if you’re not part of the steamroller, you’re part of the road.” Stewart Brand

What is MultiPoint Services (MPS) role?

The MultiPoint Services (MPS) role replaces the well-known Windows MultiPoint Server 2012. This role enables multiple users to share simultaneously one single computer. In turn, each user has its own independent Windows experience. The users can use low-cost station hardware such as USB, video card, or local area network (LAN) to connect own PCs to server running MultiPoint Services role. From schools to training centers, and from businesses with limited founds to corporate meeting rooms can all benefit with MultiPoint Services (MPS) role. Apart from becoming a role services, another advantage of Windows Server’s 2016 MultiPoint Services (MPS) role compared to Windows MultiPoint Server 2012 is the fact that the previous limit of 20 simultaneous sessions has been removed.

How to add MultiPoint Services (MPS) role?

With my friends, from time to time we say: “Windows is all about copy and paste!” We say that, because we feel that working with Windows is fairly easy. And, indeed it is! Same applies to Server Manager in Windows Server 2016. In particular, the focus on a single point that Microsoft uses to simplify the process of configuring the server. Through a mouse click on the Server Manager’s icon or a tile on a Start menu you’ll open up the Server Manger window. Click Add Roles and Features to open up the wizard for adding the MultiPoint Services (MPS) role as shown in Figure 3. By following the self-descriptive process with few more clicks at the Next button you will successfully complete the process of adding the MultiPoint Services (MPS) role on your server. Note that when adding MultiPoint Services (MPS) role, it will add the Print and Document Services (PDS) and Remote Desktop Services (RDS) roles (as shown in Figures 1 and 2), in case you’ve haven’t added them earlier. In my scenario, I have added both aforementioned services earlier thus in the following steps will be added just MultiPoint Services role.

figure135

Figure 1. The Print and Document Services (PDS) role is installed while installing MultiPoint Services (MPS) role

figure136

Figure 2. The Remote Desktop Services (RDS) role is installed while installing MultiPoint Services (MPS) role

The Add Roles and Features Wizard will open as shown in Figure 3. Accept the Role-based or feature-based installation option and click the Next button.

figure127

Figure 3. Based on your scenario choose the appropriate installation type

While ensuring that the right server is highlighted from the server pool accept the Select a server from the server pool option and then click the Next button as shown in Figure 4.

figure128

Figure 4. The server pool lists your server(s)

From the list of the roles select the MultiPoint Services (MPS) role as shown in Figure 5.

figure129

Figure 5. The Roles list in Windows Server 2016

Click the Add Features button when the Add features that are required for MultiPoint Services pop-ups as in Figure 6. Then click the Next button to continue adding the MultiPoint Services (MPS) role.

figure130

Figure 6. The necessary features for adding the MultiPoint Services (MPS) role

There’s no feature required for adding the MultiPoint Services (MPS) role at this stage, thus just click the Next button as shown in Figure 7 to proceed to the next step.

figure131

Figure 7. The Features list in Windows Server 2016

The Figure 8 displays the MultiPoint Services (MPS) role definition and the things to note regarding MultiPoint Services (MPS) role installation. Click the Next to proceed.

figure132

Figure 8. Definition and functionalities explained

Confirm installation selections for the MultiPoint Services (MPS) role by clicking the Install button.

figure133

Figure 9. Click at Restart the destination server automatically if required checkbox to restart your server

When installation progress reaches the end click the Close button to close the Add Roles and Features Wizard. The server restart is required.

figure134

Figure 10. The server restart is required to finish the MultiPoint Services (MPS) role installation

In Conclusion

From some Windows Server’s experts, the MultiPoint Services (MPS) role has been regarded among the best features introduced in Windows Server 2016. The beauty of it is that MultiPoint Services (MPS) can be added a sa service on your server, thus there’s no need to purchase an additional version of Windows Server as it was the case with Windows MultiPoint Server 2012. As such, MultiPoint Services (MPS) role eases the process of setting up the environment where multiple users share a single computer and have their independent Windows experience. That said, from schools to training centers, and from businesses with limited founds to corporate meeting rooms can all benefit with MultiPoint Services (MPS) role in Windows Server 2016.

Take your time to share your experience with Windows Server (any version) at Comment’s section. Thank you!

Hope you’ll find this post informative.

Advertisements

In case you’ve missed it: Windows 10 Event

Today, October 26th, 2016, Microsoft held its usual tech event in New York city. At this event, Microsoft announced both new products from Surface Family and a lot of new features to come in Windows 10 Creators Update (spring 2017). Here’s what’s new from Microsoft:

Surface Studio

Surface Studio is designed for the creative process. The 28” PixelSense™ Display gives you a huge canvas for all kinds of work. Use it upright, or draw on it like a drafting table.

surface-studio

Surface Book

The ultimate laptop just got even more powerful. The latest member of the Surface Book family is built around a new, innovative Performance Base that delivers crisp, vibrant graphics and up to 16 hours of battery life.

surface-book

Surface Pro 4

Surface Pro 4 is light enough to take anywhere and powerful enough to use as a full desktop workstation.

surface-pro-4

Windows 10 Creators Update

Windows introduces the next wave of innovation with the Windows 10 Creators Update, giving you new creativity and gaming experiences built around the people who matter most. Do amazing things in 3D and virtual reality, quickly connect and share with your key people, and enjoy epic gaming with 4K fidelity and game broadcasting.

windows-10-update

In case you’ve missed it, then you can watch the tech event @ Windows 10 Event On-Demand. Enjoy it.

windows-10-event-on-demand

Source: Microsoft Windows 10 Event

Hope you’ll find this post informative.

peace and blessings,

Bekim

Bekim Dauti’s Blog | Bekim Dauti’s Vlog | e-Books @Amazon Kindle Store

Windows Server 2016: Ndërtoni të ardhmen tuaj

Join Jeffrey Snover, Jeff Woolsey, Erin Chapple, and the team behind Windows Server 2016 on October 13 at 9 AM Pacific Time (UTC-7) to learn about the latest innovations around security, the software-defined datacenter, and enterprise application development.

Save the date

Nga 26 e deri më 30 Shtator 2016 në Atlanta të ShBA-së u mbajt Microsoft Ignite një ndër konferencat më të mëdha në botë kur bëhet fjalë për prezantim të risive teknologjike. Në këtë konferencë pesë ditore, në mesin e risive teknologjike të prezantuara nga Microsoft ishin edhe Windows Server 2016 dhe System Center 2016. Të dy këto produkte të cilat i dedikohen biznesit do të jenë në dispozicion për audiencën e përgjithshme në fillim të muajit Tetor. Pavarësisht, Microsoft përmes portalit TechNet Evaluation Center është përkujdesur që këto dy produkte ti ofron menjëherë për entuziastët e vet ndaj mos humbni kohë për të shkarkuar produktet softuerike në fjalë.

Në rreshtat në vijim, gjeni hapat për shkarkim dhe instalim të Windows Server 2016.

Në shiritin e adresës të shfletuesit tuaj shkruani https://www.microsoft.com/en-us/evalcenter/. Bëni një kërkim të Windows Server 2016 dhe nga rezultatet e shfaqura përzgjidhni Windows Server 2016 dhe klikoni vjegëzën Download. Skedarët për shkarkim ju ofrohen në tre formate: ISO, Nano Server VHD (.exe) dhe Virtual Lab. Kam përzgjedhur skedarin e formatit ISO dhe klikoni butonin Register to Continue:

photo1

Plotësojeni formën e regjistrimit dhe klikoni butonin Continue:

photo2

Shkarkimi juaj do të fillon së shpejti, në të kundërtën klikoni butonin Download. Skedari i shkarkuar i formatit ISO është i madhësisë më shumë se 5 GB, ndaj do të ju duhet DVD me kapacitet 8 GB për ta shkruar këtë skedarë në DVD apo mund të përdorni edhe disqet pa pjesë lëvizëse me qasje në portën USB të kapacitetit prej 8 GB.

photo3

Pasi ta keni shkruar skedarin e shkarkuar në DVD apo në diskun pa pjesë lëvizëse me qasje në portën USB ose keni realizuar një makinë virtuale në Hyper-V, atëherë nis procesi i instalimit të Windows Server 2016 me çka duhet të shtypni tastin Enter apo një nga tastet në tastierë:

img0

Skedarët e instalimit të Windows Server 2016 po ngarkohen në kujtesën RAM:

img1

Skedarët e instalimit po e përgatisin shfaqjen e ekspertit Windows Setup për ta instaluar Windows Server 2016 në formatin grafik:

img2

Nëse gjuha e instalimit, formati i kohës dhe valuta si dhe tastiera janë të formatit të pëlqyer, atëherë klikoni butonin Next:

img3

Klikoni butonin Install now për ta instaluar Windows Server 2016 në serverin tuaj:

img4

Përzgjidhni sistemin tuaj të preferuar dhe klikoni butonin Next. Keni parasysh përvojën e përdoruesit në formatin grafik (GUI) si dhe përmes linjës së komandës (CLI). Kam përzgjedhur Windows Server 2016 Standard Evaluation (Desktop Experience). Klikoni butonin Next:

img5

Merrni pak kohë që ti lexoni shënimet e rëndësishme si dhe kushtet e licencimit. Pastaj përzgjidhni I accept the license terms dhe klikoni butonin Next.

img6

Përzgjidhni Custom: Install Windows only (advanced):

img7

Përzgjidhni diskun e ngurtë në të cilin do ta instaloni Windows Server 2016. Klikoni vjegëzën New:

img8

Klikoni butonin Apply për të aprovuar madhësinë e diskut të përzgjedhur për instalim:

img9

Klikoni butonin OK:

img10

Klikoni vjegëzën Format për ta përgatitur diskun për instalim:

img11

Klikoni butonin OK:

img12

Klikoni butonin Next për të vazhduar me instalimin e Windows Server 2016:

img13

Ka nis shkrimi i skedarëve instalues në diskun e ngurtë. Është proces i cili do të merr një kohë të konsiderueshme ndaj kërkohet paksa durim:

img14

Me tu kompletuar shkrimi i skedarëve instalues do të riniset automatikisht serveri juaj:

img15

Po përgatitet nisja e Windows Server 2016:

img17

Shkruani fjalëkalimin e llogarisë së Administratorit, të cilin fjalëkalim do ta përdorni për ta administruar serverin tuaj me Windows Server 2016:

img18

Po bëhet finalizimi i parametrave të dhënë:

img19

Shtypni njëkohësisht në tastierë kombinimin e tasteve Ctrl+Alt+Del që të nisni sesionin tuaj të parë në Windows Server 2016:

img20

Shkruani fjalëkalimin e Administratorit (të realizuar në hapin paraprak):

img21

Është shfaqur menyja Start dhe tryeza e Windows Server 2016. Kështu keni kompletuar instalimin e sistemit operativ më të ri nga Microsoft për server Windows Server 2016:

img22

Ndihmesë të madhe në përpjekjet tuaja për të instaluar Windows Server 2016 do të ju ofron edhe video prezantimi nga YouTube Instalimi i Windows Server 2016 (Vëzhgimi Teknik 3)?:

Përmes pjesës për komente na shkruani për përvojën tuaj të instalimit të Windows Server 2016. Faleminderit paraprakisht!

Shpresoj që ky postim të jetë informues për ju të dashur lexues.

paqe dhe shëndet,

Bekimi

Bekim Dauti’s Blog | Bekim Dauti’s Vlog | e-Books @Amazon Kindle Store

Microsoft Vizija: Reloaded – Open Call for Presenters

open-call-for-presenters

It is our great pleasure to inform you that Microsoft Vizija: Reloaded will be held on 16th and 17th November 2016 in Skopje. On this occasion we would like to invite you to send us your proposed presentation topics on our mail: predavaci_vizija@microsoft.com
After the submission period ends, Microsoft Vizija: Reloaded speaker management team will review all the proposed presentations. Based on the priorities, the team will decide on the selected presentation and inform you timely. Please note that all applications must be submitted no later than September 20th.
When sending your presentations please focus on the following topics and details:
Send us your: Name, Last Name, short BIO, Title of presentation and short description of presentation for the following fields:
Applications and Architecture
– .NET, Universal Windows Platform applications, Xamarin, Programming languages and frameworks, Software architecture patterns
Business Solutions
– Microsoft Dynamics (CRM, AX, NAV)
Data Platform and Business Intelligence
– SQL Server (OLTP, PDW), Azure SQL, Big Data, Advanced Analytics, Power BI
Developer Platform, Tools and DevOps
– Developer tools, Agile planning, Testing, People processes and practices
IT Infrastructure Management
– Windows Server, System Center, Azure IaaS, Azure Stack, Microsoft Operations
Management Suite, Hybrid infrastructure management, High
Availability and Disaster Recovery solutions, Windows Intune
Modern Business
– Digital transformation in business – modern marketing, digital banking, HR solutions, new era of manufacturing, etc.
Productivity and Mobility
– Office 365, Office client applications, Yammer, Skype, Microsoft SharePoint, Microsoft Exchange, Microsoft Project, Microsoft Visio
Security and Identity
– Active Directory, Enterprise Mobility Suite, Azure RMS, Windows Security, Hacking and Penetration Testing
User Experience and Games
– UX design, Interaction Design, Developing games for Windows and Xbox, Games at cloud scale
Internet of Things
– Practices and guidance, Connecting devices to Azure, Windows on devices, Getting business value from IoT scenarios
Web and Cloud Apps
– ASP.NET, ASP.NET Core, Microsoft Azure, Modern web frameworks, Microservice architectures, Cloud architecture patterns
You will be informed if you have been selected on October 01st 2016.
It will be our pleasure to see you in Skopje in November!

Dear readers, hope you’ll find this post informative.

peace and blessings,

Bekim

Bekim Dauti’s Blog | Bekim Dauti’s Vlog | e-Books @Amazon Kindle Store

Microsoft TURKEY is Hiring by Erdal Ozkaya

Microsoft
Microsoft Turkey is Hiring !
If you are based in Turkey and want to join Microsoft and you have got with Microsoft Windows Support Engineering skills, then reach me our via the below methods & I will forward your CV’s to the hiring team

Facebook https://www.facebook.com/YourMCT

Good Luck

About Microsoft

Microsoft is an equal opportunity employer. All qualified applicants will receive consideration for employment without regard to race, color, gender, sexual orientation, gender identity or expression, religion, national origin, marital status, age, disability, veteran status, genetic information, or any other protected status.

Note:

The article was originally published by Erdal OzkayaErdal Ozkaya Personal Blog on February 15th, 2016. It is reproduced on this blog with an author’s permission.

Shpresoj që ky postim të jetë informues për ju të dashur lexues.
paqe dhe shëndet,
Bekimi

Bëje dikë të lumtur

Bëje dikë të lumtur

Ndodhemi në periudhën e vitit ku thuajse çdo shitore dhe qendër tregtare ofron çmime me aksion të artikujve ushqimor, veshmbathje, pajisje teknologjike dhe të mallrave të tjera. Mu për këtë arsye, shumë nga ne kemi pritur këto zbritje të çmimeve për të blerë këpucët e dëshiruara, xhaketën e pëlqyer, televizorin me ekran të madh, telefonin e mençur të preferuar dhe shumë e shumë artikuj të tjerë. Përderisa kemi blerë apo planifikojmë ta blejmë së shpejti produktin në fjalë, shtrohet pyetja çfarë duam të bëjmë me atë që aktualisht e kemi e që mund të konsiderohet si produkt i “përdorur” apo “i vjetërsuar“. me mirëkuptim, më lejoni që në rreshtat në vijim të ndajë me ju të dashur lexues disa nga sugjerimet dhe praktikat e bamirësisë të individëve, kompanive dhe organizatave nëpër botë.

Ditë më parë po e lexoja artikullin e Ed TitleGifting Technology to the Less Fortunate” në të cilin artikull të publikuar në Pearson IT Certification autori tregon sesi përmes organizatës Reglue ka dhuruar kompjuter desktop dhe laptop, si edhe pajisje të tjera harduerike fëmijëve të familjeve me kushte ekonomike jo të favorshme. Po ashtu, gjatë kësaj jave, përmes blogut të Microsoft Making it easier to do something “life-changing”” u njoha me praktikën e shkëlqyer të punëtorëve të Microsoft të cilët në formë të donacioneve nga pagat e tyre si edhe të punës vullnetare, çdo vit grumbullojnë miliona dollarë të cilët përmes OJQ-ve të ndryshme ndihmojnë regjionet e prekura nga katastrofat natyrore, edukimin e avancuar të fëmijëve dhe nevoja të tjera. Ndërsa dje në facebook, po e lexoja shkrimin e Yusuf / Cat Stevens ku ndër të tjera thonte edhe vijuesen: “In this consumer age, it is better to practice giving in charity to those less fortunate – loving for each other what you would love for yourselves.

Për informatë, fotografia e mësipërme nuk ka për qëllim që ti bëjë reklamë Coca Cola-së dhe as babadimrit, përkundrazi shumë domethënës është mesazhi që transmeton stenda e afishimit “Bëje dikë të lumtur”. Kur jemi tek kompania e mirënjohur Coca Cola, më bëri përshtypje të mirë Fondacioni Coca-Cola i cili që nga koha e themelimit në vitin 1984 ka dhuruar “820 milion dollar për të rritur qëndrueshmërinë e komuniteteve lokale në mbarë botën“. Ndaj, me mirëkuptim dhe dashamirësi, përmes këtij artikulli po ju drejtohem të gjithë juve që do ta lexoni këtë artikull dhe keni blerë apo planifikuar ti blini vetës tuaj artikullin apo produktin e dashur, ashtu siç i Madhërishmi Zot ju dhuroi mundësinë shëndetësore dhe materiale që ta gëzoni vetën tuaj, në formë të mirënjohjes tregoni dashuri dhe respekt duke ja dhuruar produktin apo artikullin e deritanishëm atij/asaj në lagjen, fshatin apo qytetin tuaj. Më besoni, do të gëzoheni dy herë: njëherë që patët mundësi të blini dhe së dyti që e gëzuat edhe dikënd tjetër.

paqja dhe mëshira e Zotit qoftë me ju,

Bekimi